Veganska stearinljus – hur tillverkas dina ljus?

Är inte alla stearinljus veganska? Hur tillverkas stearinljus egentligen?

På mormors tid

När jag var barn samlades vi ibland tre generationer hos mormor i adventstid. Det var ljusstöpning i mormors kök. Under hela året, ja ibland under flera år, hade vi sparat och samlat ljusstumpar som nu skulle smältas om till nya ljus.

Det var återvinning, utan tanke på miljön, eller på stearinets ursprung heller för den delen. Veganska stearinljus hade nog mormor aldrig hört talas om. Nog fanns det en ekonomisk tanke i att spara alla stearinstumpar, men någon miljötanke kan jag inte minnas att det talades om.

Hela köksgolvet hos mormor kläddes in med tidningspapper för att stearinet inte skulle droppa på golvet. Alla dörrar skulle vara stängda. Vi rörde oss långsamt för att stearinljusen som hängde på tork mellan baden inte skulle bli böljiga, utan alldeles jämna och släta. Böljiga blev de ändå, så där härligt hemstöpt böljiga.

De äldre generationerna ville att det skulle bli vita, fina och jämna stearinljus. Det stora badet av smält stearin skulle hållas vitt och rent. Färgade ljusstumpar fick smältas i små vattenbad på sidan av. Förutom de långa fina kronljusen av alldeles vitt stearin tyckte ju åtminstone jag att det också var rolig att gjuta blockljus i olika burkar och formar. Att tillverka egna värmeljus var det faktiskt aldrig tal om, konstigt nog.

Vad tillverkades då stearin av?

Jo, stearinljus tillverkas antingen av slaktavfall, djurfett eller av vegetabiliska råvaror. Jag har fått uppfattningen att slaktavfall historiskt sett har  varit den dominerande råvaran då detta varit billigt. Det verkar dock inte vara så lätt att ta reda på då få föredag marknadsför sina ljus som kommandes från döda djur, varken på mormors tid eller i modern tid.

Slakteriavfallet är en restprodukt, som kan tas tillvara och användas istället för att kasseras. Många kanske tycker att det är en bra grej att sådant som annars skulle gå till tippen kommer till användning, medan andra verkligen tycker att det känns avskyvärt att elda djur-rester i sitt hemmamys. Jag kan ha förståelse för båda dessa åsikter. Vad tycker du om det?

Veganska stearinljus tillverkas förstås av enbart vegetabiliska råvaror utan exploatering av djur. Råvarorna i veganska stearinljus är oljor från växtriket. Det kan vara olika oljor såsom rapsolja, palmolja eller kokosolja. Alla dessa råvaror finns tillgängliga som konventionellt odlade (d.v.s. besprutade som bara den) eller ansvarsfullt och ekologiskt odlade. Jag föredrar förstås odlare som tar ansvar både för lokal miljö som de lokala odlarna och deras närmiljö och som avstår helt från besprutning. Ekologiskt och hållbart helt enkelt.

Om det är viktigt för dig med att köpa helt veganska ljus bör du också fråga där du köper ljus ifall färgerna de använder är veganska.

Även färgerna är veganska på EkoFokus stearinljus. Underbart gula ljus!

Tillverka egna stearinljus

Jag har förstått att det nuförtiden är många pyssliga som gjuter egna ljus. Det finns många pysslare som beställer ljushållare av såväl rostfritt stål som glas för egna ljusprojekt. Och visst, jag kan ju inte veta, men jag gissar hellre att de tillverkar veganska ljus av vegetabiliska oljor än jag gissar att de smälter fetter från döda djur hemma i mikron. Eller samlas det ljusstumpar som på mormors tid?

För egen del eldar jag nuförtiden oftast ljusen ända ner i botten, så det blir inte mycket till stumpar kvar att stöpa nya ljus av. Eftersom jag är begränsat pysslig köper jag nog mina ljus tills det blir ett krav från dottern att det ska vara hemstöpt.

 

Alla EkoFokus stearinljus är 100% veganska och 100% ekologiska och finns här.

Söker du hållare för att tillverka egna värmeljus? Jag har inte testat själv, men har förstått att EkoFokus hållare som hittas bland våra stearinljus är populära för detta.

Välkommen till EkoFokus-bloggen

EkoFokus börjar blogga och introducerar EkoFokus-bloggen. Det ska bli kul och spännande.

Julrusch och fjällsemester med miljötankar

Efter julruschen har vi i EkoFokus-familjen först städat på lagret och därefter tagit några dagars välbehövlig ledighet för att åka till fjälls och leka utomhus i snön. Det är inte utan att jag reflekterar över hur vardagliga ting ändrats med åren och hur större medvetenhet om miljö och materialval kommit in i vår familj. Från att förr ha haft kylbagen full med glass-lådor i plast av olika slag är det nu uteslutande glaslådor med i packningen. Motsvarande gäller för sportflaskor för vatten som bytts ut till nya flaskor av rostfritt stål. Oändliga mängder hushållspapper har bytts ut mot tygservetter som följer med både under bilresan och till dukningen i fjällstugan. Vill man ha lite finess kunde man tagit med fler, jag vet, men missade det denna gång så det blev samma servetter till matsäcken som till nyårsmiddagen. Kassar av tyg för att packa matsäcken i, slänga ner det sista skrapet som inte fick plats i väskorna och för att handla i istället för plastkassar mm mm. Snabbt blir nya vanor rutin och självklarheter. Känns det jobbigt? Nej, faktiskt inte alls. De flesta små förändringar som vi gör är snart en naturlig del av vardagen istället för något som hela tiden måste tänkas på och kommenteras. Många små steg av många individer kommer att leda till stora förbättringar för vår miljö. Alla har vi möjligheter att ta många små steg (och kanske några stora?) under 2018.

Vinter-rekreation när den är som bäst.

Vad händer hos EkoFokus?

Lagerstädningen resulterade i att några produkter med endast ett fåtal kvar förpassades till vår REA-avdelning. Vi behöver göra plats för 2018 års nyheter.

Arbetet med att planera för 2018 års nyheter har förstås påbörjats. Det kommer att komma in några nya produktlinjer, självklart med samma miljöfokus och tanke bakom som befintliga produkter. Vi väljer leverantörer med omsorg och skyndar långsamt. Helst vill vi att tillverkare och leverantörer, förutom att ha bra produkter, också delar våra värderingar och tankar om miljö och hållbarhet. Av flera skäl vill vi gärna välja lokala svenska tillverkare och företag. Dels vill vi förstås värna om det lokala företagandet, men vi tänker också att närproducerat har en miljöfördel i och med färre och kortare frakter. Vi gillar lokala småföretagare, men det viktigaste är förstås alltid att de har produkter som vi kan stå för. I slutet av januari räknar vi med att ha årets första spännande nyheter på hyllan. Självklart kommer EkoFokus-bloggen att hålla koll på de nyheter som kommer in.

Ta med maten i fräscha matlådor av glas.

Vill du också byta dina gamla plastlådor mot fräscha matlådor av glas? Här hittar du EkoFokus sortiment av matlådor från Glasslock.

Jag önskar dig ett gott nytt 2018 med många små förändringar till det bättre!

Follow my blog with Bloglovin